sys-logo Slika
Kontakt informacije:
tel/fax: +387 35 277 254
e-mail: drustvo.razvoj@bih.net.ba
Početna -- Vijesti

ERASMUS+ CAST projekat

12.11.2021 12:56
Slika
Održana prva radionica u okviru projekta “Izgradnja kapaciteta za uspjeh - podsticanje profesionalne realizacije i zapošljivosti mladih (CAST)Pirot (Srbija) 10-13 septembar 2021 godineU periodu od 10 do 13 septembra 2021 godine u Pirotu (Srbija) realizovana je prva radionica u okviru projekta "Iz...

ERASMUS+ CAST projekat

02.09.2021 13:29
Slika
Društvo za istraživanje i razvoj  – DIR , zajedno sa partnerima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Italije , Rumunije, Sjeverne Makedonije i Srbije, implementira  projekat: “CApacity building for success – foSTering youth professional realization and employability” finansiran u okviru ERAS...
Slika
U  Mješovitoj srednjoj Hemijskoj školi Tuzla   27.02.2029 ( četvrtak) realizovana je završna  radionica projekta „Kako upravljamo energijom u našoj školi“ (moderator prof. Ramiza Bećirović)  u okviru javnog poziva  Centra za razvoj i podršku CRP Tuzla projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region“ koji  finans...
Slika
U  Mješovitoj srednjoj elektro mašinskoj školi (MSEMŠ)  u Lukavcu   23.10.2019 ( srijeda) održana početna radionica implementacije projekta „Kako upravljamo energijom u našoj školi“  u okviru javnog poziva   Općine Lukavac za  OCD/NVO - 2019 godina. Projekat implementira Društvo za istraživanje i razvoj (DIR)  u  partn...
Slika
Hemijska škola Tuzla 30.10.2019 godine. Mješovitoj srednjoj hemijskoj školi u Tuzli   30.10.2019 ( srijeda) održana početna radionica implementacije projekta „Kako upravljamo energijom u našoj školi “  u okviru javnog poziva Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla   projekta „GEAR - Green Economy for Advanced Region“ ko...

Realizovan projekat "Katastar zagađivača u slivu rijeke Tinje“

 

03.04.2019 09:15
Slika

Završna radionica 07.03.2019  MS Hemijska školaTuzla

Drušvo za istraživanje i razvoj (DIR) u partnerskoj saradnji sa Vodovodom i kanalizacijom Srebrenik  i MS Hemijskoj školi Tuzla  realizovalo je  projekat  "Katastar zagađivača u slivu rijeke Tinje“. Projekat  je finansiralo Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona (MPUZO TK)   u sklopu programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada  za 2018 godine,  za udruženja čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unaprijeđenje okoliša.

Realizovan projekat "Pozitivna praksa korištenja mulja komunalnih otpadnuh voda“

 

12.06.2018 12:49
Slika

Drušvo za istraživanje i razvoj (DIR) u partnerskoj sa Vodovodom i kanalizacijom Srebrenik  i Etno clubom „Kicelj“  realizovalo je  projekat  "Pozitivna praksa korištenja mulja komunalnih otpadnuh voda“. Projekat  je finansiralo Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona (MPUZO TK)   u sklopu programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada  za 2017 godine,  za udruženja čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unaprijeđenje okoliša.

Realizovan projekat "Kako upravljamo energijom u našoj školi“

Završna radionica 28.02.2016 u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla

02.03.2017 08:08
Slika
Drušvo za istraživanje i razvoj (DIR) u partnerskoj saradnji sa Građevinsko geodetskom školom (GGŠ) Tuzla i Centrom za ekologiju i energiju Tuzla (CEE), a uz podršku Kantonalne privredne komore (KPK) Tuzla realizovalo je projekat „Kako upravljamo energijom u našoj školi“ Projekat je finansiralo Ministarstva prostornog uređenja i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona (MPUZO TK) u sklopu programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada za 2016 godine, za udruženja čija je djelatnost usmjerena na zaštitu i unaprijeđenje okoliša

Započela provedba projekta "Kako upravljamo energijom u našoj školi“

Građevinsko-geodetska škola Tuzla

07.12.2016 09:04
Slika
Društvo za istraživanje i razvoj 7 decembra 2016. započelo je relizaciju projekta „Kako upravljamo energijom u našoj školi“.

INICIJATIVA ZA USVAJANJE STRATEŠKIH DOKUMENATA U OBLASTI ZAŠTITE OKOLIŠA/ ŽIVOTNE SREDINE

 

10.06.2016 12:00
Slika
"Aarhus centar u BiH", zajedno sa organizacijama civilnog društva za uspostavljanje BiH sektorskog mehanizma u oblastima okoliš, transport i energija u procesima EU integracije (SECO ETE):
  • Centar za održivi razvoj Brčko distrikt BiH,
  • Centar za menadžment, razvoj i planiranje MDPi Doboj,
  • Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo,
  • Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla,
  • Eko Element Bugojno,
  • Eko Most Mostar i 
  • LIR Evolucija Banja Luka pokreće inicijativu za usvajanje
Strategije usklađivanja propisa sa pravnom stečevinom EU u oblasti zaštite okoliša/ životne sredine i Akcionih planova za provođenje strategije u entitetima i Brčko distriktu BiH.  

Nacrte dokumenata pogledajte na linku opširnije.

Održana Press4 konferencija

Podrška zapošljivosti žene sa visokom stručnom spremom u općini

Slika
Održana je  Press4 konferenciji 23.12.2013 godine  povodom završne konferencije projekta " Web marketing prilika za zapošljivost žene u općini "u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg finansira Evropska unija iz sredstava instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA) u iznosu od 2 miliona eura. Na konferenciji novinari  su upoznati sa projektnim aktivnostima, te rezultatima postignutim tokom implementacije projekta.

Animiranje učesnika u projektu

 

Slika
Projektni tim DIR -a zajedno sa stručnim saradnicima za informatiku razvit će metodologiju obrazovnih programa i materijala za nezaposlene fakultetski obrazovane žene dovoljno fleksibilne kako bi se obuhvatile obrazovne potrebe ciljnih skupina na najbolji način. Razvoj metodologije će se temeljiti na rezultatima analize potreba korisnika ( nezaposlene žene i poslodavci) ostvarene u aktivnosti Analize tržišta rada i dobre prakse razvijanja Web marketinga.

Održana Press konferencija

Podrška zapošljivosti žene sa visokom stručnom spremom u općini

Slika
Društvo za istraživanje i razvoj Tuzla organizovalo je prvu press konferenciju 24.04.2013 godine kojom se označava početak implementiranja projekta “Web marketing prilika za zapošljivost žene u općini "

Započela provedba projekta "Web marketing prilika za zapošljivost žene u općini

16.04.2013.

Slika
Društvo za istraživanje i razvoj 15. aprila 2013. započelo je relizaciju projekta „Web marketing prilika za zapošljivost žene u Općini“.

Završna konferencija projekta "NVO i medicinski otpad"

19.12.2012.


Prenošenje iskustava koristeći najbolje prakse i najbolje raspoložive tehnike za smanjenje količine medicinskog otpada u zdravstvenim ustanovama, ali i korištenje čistijih tehnologija za sterilizaciju ili dekontaminaciju zaraznog medicinskog otpada, samo su neki od ciljeva konferencije koja je u Tuzli upriličena povodom završetka implementacije projekta pod nazivom ˝NVO i medicinski otpad˝.
0 0